Güncel Haberler

Mudanya Kitap Fuarı’nda değişimin izleri sürüyor – KÜLTÜR SANAT

Mudanya Belediyesi tarafından “Değişim” temasıyla düzenlenen 6. Mudanya Kitap Fuarı, birbirinden değerli gazeteci, yazar ve akademisyenleri Mütareke Meydanı’nda kitapseverlerle buluşturmaya devam ediyor. 6. Mudanya Kitap Fuarı’nın ikinci gününde ünlü yazarlar Ayşe Kulin ve Işıl Özgentürk kadın hakları konusunda sürpriz bir sohbete imza atarken, tarihçi, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan ise Türkiye’nin demokrasiye giden yolunu anlattı. Fuarda yazar Ayşe Kulin ile yönetmen ve yazar Işıl Özgentürk, “Türkiye’de Kadın Olmak” konulu söyleşide Mudanyalılarla buluştu. Kadın haklarının toplumsal yaşamdaki tarihsel gelişimini anlatan Ayşe Kulin, kadının kaynak olarak değer kazanmasının 1840 yılında Kadı öncesi evlilikle başladığını söyledi. Kulin ayrıca Kurtuluş Savaşı’nın zaferinde Türk kadınının önemine vurgu yaparak şunları kaydetti: Atatürk’le birlikte Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte Avrupa ülkelerinde kadınların kadınlardan önce birçok hakları vardı. 1970’li yıllara kadar kadınların çalışma hayatında istihdam edilme oranının yüksek olduğunu belirten Kulin, kadınların değişimin öncüsü olacağını sözlerine ekledi.
Yazar ve yönetmen Işıl Özgentürk, toplumsal değişimde kadının öncü rolüne dikkat çekerek, kadın mücadelesinin önemine dikkat çekti ve Gerze’nin Yaykıl köyünde termik santrale karşı kadınların direnişini anlattı. Kadınların öncülük ettiği pek çok mücadelenin olduğunu belirten Özgentürk, şöyle konuştu: “Kimsenin ölümü beklemeye hakkı yoktur. “Çok umutluyum çünkü kadın olarak adlandırılmak değişiyor” dedi. “DÜNYA HIZLA DEĞİŞTİ”
Tarihçi, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan’ın katılımıyla gerçekleşen “Demokrasi: Mücadeleli Yol” başlıklı söyleşide, Türkiye’nin demokrasi serüveni ve modernleşme süreci ele alındı. Moderatörlüğünü gazeteci-yazar Duygu Özsühandağ Yayman’ın üstlendiği röportajda Gürkan, dünyanın son iki yüzyılda hızlı değişimler geçirdiğini anlattı. Demokrasi, tarih, siyaset, eğitim gibi konularda değişikliklere değinen Gürkan, Türkiye’nin çağdaşlaşmasını bir başarı olarak gördüğünü söyledi.
Röportajların ardından sahneye çıkan Grup Orion, sevilen şarkıları seslendirerek Mudanya halkına keyifli ve eğlenceli dakikalar yaşattı. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu