Güncel Haberler

MÜSİAD Başkanı Asmalı: Her türlü desteği vermeye hazırız

Oluşturulma tarihi: 08 Ocak 2025 17:10

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, “2024 Değerlendirmesi ve Beklentiler 2025” programında konuştu. Asmalı, “2025’in gerçek bir reform yılı olması için her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, 2024 yılında ülkede tüm ekonomilerin normal akışlarını bozacak gelişmelerin yaşanacağını, 2025’in gerçekleşmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. reform yılı.

MÜSİAD’ın her yılın başında yürüttüğü “Değerlendirme 2024 ve Beklentiler 2025” programı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla MÜSİAD genel merkezinde gerçekleştirildi.

Programda konuşan Asmalı, 2024 yılının dünyada seçimler ve savaşlarla dolu bir yıl olacağını belirterek, “2024, tüm ülke ekonomilerinin normal akışlarını bozan gelişmelere sahne oldu.” dedi.

Asmalı, Suriye’nin çatışma sonrası rehabilitasyon sürecinin en önemli aktörü olan Türkiye’nin vazgeçilmez bir konumda olduğunu ve bu durumun 2025 yılında daha da güçleneceğini söyledi.

2024 yılının reel sektör için zor bir yıl olduğunu belirten Asmalı, şöyle konuştu: “Finansmana erişimde yaşanan zorluklar ve iç talebin yavaşlaması yatırımları olumsuz etkiledi, ciro rakamları reel olarak düştü. Zor şartlara rağmen ihracat ılımlı da olsa artacak. 2024’te ve istihdam büyümesi sürdürülebilir: “Bu bir kez daha Türk ekonomisinin esnekliğini gösterdi.”

Türkiye’nin 2024 yılında risk primini ve cari açığı azaltırken Merkez Bankası rezervlerini güçlendirmeyi başardığını vurgulayan Asmalı, “Bu kazanımlar enflasyonla mücadelede başarı elde edilmesi açısından da önemliydi” dedi.

Asmalı, aylık enflasyondaki düşüşün henüz istikrarlı olmadığını ancak yıllık enflasyondaki düşüşün 2025 için daha umut verici bir gelişme gösterdiğini söyledi.

“2025’İN REFORMLAR YILI OLMASI İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ”

Rekabet gücünü artıracak, yedek kapasitelerin daha etkin kullanılmasını sağlayacak, inovasyon ekosistemini güçlendirecek ve gelir dağılımını düzenleyecek yapısal reformların hayata geçirilerek bu zorlu dönemin fırsata dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Asmalı, şöyle konuştu: “Son dönemde verilen mücadele ve fedakarlıklar 1.5 Bu yıllar Türkiye ekonomisini daha verimli ve katma değeri daha yüksek hale getirdi.” “Biz MÜSİAD ailesi olarak 2025 yılının gerçek bir reform yılı olması için her türlü desteği vermeye hazırız.” dedi.

Merkez Bankası’nın faiz indirimine değinen Asmalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonomik liderliğimizin son dönemde reel sektörün rekabetçiliğini korumaya yönelik aldığı, reeskontlu kredi limitlerindeki artışlar ve İstihdamı Koruma Programı gibi önlemler, Merkez Bankası’nın son toplantıda referans verdiği faiz oranını düşürmesi çok değerli. Yılın enflasyon trendleriyle uyumlu olması da reel sektöre 2025 yılı için umut veren bir diğer gelişme” dedi. Küresel Rekabet Edebilirlik ve Kapasite Geliştirme destek programları ile KOBİ’lerimize 2025 yılında 22 milyar liralık destek sağlanacak, bu sayede KOBİ’lerimizin inovasyona odaklı, yenilikçi ve rekabetçi ürünler geliştirmesine olanak sağlanacak. “Çözüm üretmeye önemli katkı sağlayacak”

“Gayrimenkul sektörü de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeli”

Asmalı, Türkiye ekonomisinin kronikleşmiş sorunlarının çözülmesinin şart olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Teknolojik dönüşümlere yatırım yaparak verimliliğin artırılması konusunda reel sektörün de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini unutmamakta fayda var. Fiyatlar üzerindeki maliyet baskısını azaltarak ve enflasyonla mücadeleyi destekleyerek enflasyonla mücadeleyi hedefliyoruz.” “Cari açık sorununun daha yüksek katma değerli ihracatla kalıcı olarak çözülmesi önemli.” değerlendirmesini yaptı.

Asmalı, “İhracatçılarımızın salgın döneminden bu yana dış pazarlarda elde ettiği kazanımları sürdürmesi ve kısa vadeli dalgalanmalardan minimum düzeyde etkilenmesi için döviz kurlarındaki değişimin enflasyonla uyumlu gerçekleşmesi önemli” dedi. dedi.

MÜSİAD ÜYELERİNİN YIL SONU SİYASİ FAİZ BEKLENTİLERİ YÜZDE 26 İLA 30 ARASINDA

Bu arada MÜSİAD’ın her yıl üyeleri arasında gerçekleştirdiği yıllık ekonomi araştırmasına ilişkin veriler de açıklandı.
MÜSİAD’ın ankete ilişkin açıklamasında, geleneksel olarak her yılın son ayında üyelere sunulan ekonomi anketine 900’e yakın üyenin katıldığı ve anketin özellikle 2024 değerlendirmesiyle ilgili olarak resmi verilerle uyumlu bir sonuç verdiği belirtildi.
Açıklamada, ankete göre dernek üyelerinin Merkez Bankası’nın yıl sonu resmi faiz oranının yüzde 26 ile 30 arasında olmasını beklediği, yüzde 53,6’nın ise ulusal satışlarda düşüş beklediği belirtildi. 2024 yılında ise ithalattaki düşüş öne çıktı.

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) ile ilgili olarak basın bülteninde şunlar belirtiliyor:

“2024 yılının ilk çeyreğinde yatırımların GSYİH büyümesine katkısı 2,2 puan iken, takip eden dönemde gözle görülür bir ivme kaybı yaşanmış ve yatırımların büyümeye katkısı 2. çeyrekte 0,2 puana, ikinci çeyrekte ise eksi 0,2 puana gerilemiştir. çeyrek.

Açıklamada, üyelerin yüzde 23,4’ünün 2025 yılında ekonomiyi etkileyecek en etkili faktörün enflasyon olacağının altını çizdiği belirtildi ve şöyle denildi: “Döviz kuru ve finansmana erişim sorunları da diğer önemli yanıtlar olarak dikkat çekiyor. 2025 yılı ekonomik performansı genel olarak %67,3’tür.” “Yanıt verenlerin çoğunluğunun olumlu yanıt verdiği anketimize göre, üyelerimizin 2025 yılı GSYİH büyüme tahminleri %1 ile %3 arasında yoğunlaşıyor.” ifadelerine yer verildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu