Meyve ve sebzede TÜİK’in aksine fiyat artış hızı gerilemedi aksine artıyor: Yurttaşın kâbusu çarşı pazar – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Türk İstatistik Enstitüsü’nün gıda fiyatlarının Mayıs ayında yüzde 0,7’lik bir düşüşten sonra Haziran ayında yüzde 0,3 oranında düştüğü açıklamasına rağmen, ateş pazarında durmuyor. Özellikle meyve fiyatlarındaki artış, hızlı bir şekilde azalmayın. Manav, piyasa tezgahlarında kiraz 1000 pound bırakmıyor. Bu hafta kayısı 100 kilo, 35 kilo 50 pound bezelye, 40 kilo 70 pound biber. Domatesler soğan üzerinde 50 pound ve 12 pound satılır.
Tarım sektöründe faaliyet gösteren segmentlerin gelişmelere yorumlanması farklıdır. Üreticinin ürünleri durumlarda yüksek fiyatlarla dağıtılır. Türk Halciler Federasyonu Başkanı Yücel Tavşan’a göre, talep talebi koşullarına göre sebze ve meyveler oluşturuluyor. Tavşan, bazı ürünlerin yaz aylarında bazı ürünler nedeniyle ucuz olduğunu ve bazı ürünlerin kıt oldukları için pahalı olduğunu söyledi. Tavşan’ın yorumları aşağıdaki gibidir:
“Üretimde olduğu gibi değil, faiz oranları, döviz kurları, enflasyon fiyatları zaman zaman oynuyor. Şekil, KDV, enerji. Ana sorun, ürünlerin bu yıl yeterli olmamasıdır. Don, kuraklık gibi faktörler. Ürün olmadığında fiyat çok yüksektir.” Tavşan ayrıca büyük piyasa gruplarının piyasadaki etkisini de belirtti: “Büyük piyasa gruplarını piyasa hakimiyetleri için eleştiriyor. Ancak, ürünü doğrudan üreticiden alıyorlar.
Piyasada bahsettiğimiz vatandaşlar artık meyve almadıklarını söylüyor. Bir vatandaş durumu aşağıdaki gibi tanımlar:
“Artık yaz meyvelerine ulaşamayız. Kirazın elini tutamayız. Bir meyve çok fazla para verilemez.”
Meyvede bir indirim hayal edin, beklemeyin
Tarım Mühendisleri Odası başkanı Baki Remzi, Türkstat’ın oranlarının ITO ve ENAG verilerine karşılık gelmediğini söyledi. Remzi, Türk-Ak’ın açıkladığı son gıda enflasyonunun yüzde 4 olduğunu hatırladı.
Rem görüyoruz ki, enflasyonun yıllarca meyve ve yaz sebzelerinde arttığını görüyoruz, REM, fiyat artışlarının ana nedeni sadece enflasyon değil, aynı zamanda girdi maliyetleri olduğunu söyledi. “Dizel, gübre, işleme. Herkes artar. İsrail-İran Savaşı, özellikle gübre ve yakıt gibi küresel gelişmelerin fiyatları artan.
‘1 tl ila 40 tl’ kayısı
Kayısı örneği ile şaşırtıcı bir resim çizen Remzi, “Bu yıl Malatya’daki kayısı üretiminin % 80’i hasar gördü. Ürün neredeyse mevcut değil. Piyasaya sunulan küçük miktar ISDIR’den geliyor.” Çözüm üretici ve tüketici için yaygın olmalıdır. Üretici hasar vermez ve tüketici meyve ve sebzeleri kolayca tüketebilir.