Güncel Haberler

Türkiye, elektrikli araçların hammaddesinde Çin ile ortaklık planlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın ekim ayında bir heyet eşliğinde Çin’e gönderilmesi bekleniyor.

REKLAM

ABD merkezli Bloomberg Salı günü yayınlanan bir makalede, Türkiye’nin elektrikli araç üretiminde kullanılabilecek hammadde yataklarını işlemek için Çin ile ortaklık yapmayı planladığını yazdı.

Bu potansiyel ortaklığın Türkiye’yi Çinli elektrikli araç ve akü üreticileri açısından daha çekici hale getirmesi bekleniyor.

Detaylar kamuoyuna açıklanmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen konuya yakın kaynaklar, Türk hükümetinin ekim ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan başkanlığında bir heyeti Çin’e Bayraktar göndermeye hazırlandığını söyledi.

Bu girişimin, Türkiye’nin, aralarında Çin ve Rusya’nın da bulunduğu gelişmekte olan piyasa ülkelerinden oluşan BRICS grubuna katılma yönündeki resmi talebinin ardından gerçekleşmesi bekleniyor.

Söz konusu kişiler, dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi olan Türkiye’nin BYD Co.’su. Türkiye’de elektrikli araç üretimine yönelik yakın tarihli bir anlaşmanın ardından, aralarında Çin’in de bulunduğu Çinli şirketleri de pil üretimini düşünmeye teşvik edecek bir atılım yapılmasını umduğunu söyledi.

Temmuz ayı başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazakistan’da Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya geldiği ve metallerin geliştirilmesi konusunda Çin ile iş birliğini görüştüğü belirtiliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yorum yapmaktan kaçındı. Çin Ticaret Bakanlığı yorum talebine yanıt vermedi.

İki yıl önce Türkiye, Orta Anadolu’da, Eskişehir yakınlarındaki Beylikova’da büyük bir nadir toprak elementi rezervi keşfetti. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ham maddelerin işlenmesi için burada bir rafineri kurmaya hazır olduğunu söyledi.

Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, geçen ay yaptığı açıklamada, “Ülkemizi nadir toprak elementleri tedarik zincirinde küresel tedarik zincirinde önemli bir oyuncu haline getirecek endüstriyel ölçekte bir tesisin devreye alınması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Bakan, ülkenin hammaddeden bitmiş elektrikli araçlara ve akülere kadar tüm tedarik zinciri boyunca aktif olmak istediğini söyledi.

Son otuz yılda Çin, rüzgar türbinlerinden askeri donanıma ve elektrikli araçlara kadar her şeyde kullanılan 17 elementten oluşan bir grup olan nadir toprakların madenciliği ve rafine edilmesinde önemli bir rol oynadı.

Çin’in gücü Washington ve Brüksel’de endişelerin artmasına neden oluyor, ancak nadir toprak elementleri ve diğer kritik minerallerin alternatif tedarikini teşvik etme çabaları teknik sorunlar, düzenleyici gecikmeler ve kamuoyunun muhalefeti gibi zorluklarla karşı karşıya kalabilir.

Türkiye’nin gümrük anlaşması olduğu Avrupa Birliği’nin Çin yapımı elektrikli araçlara gümrük vergisi uygulamaya başlamasının ardından Çinli üreticiler, Türkiye pazarına daha iyi erişim sağlamanın yollarını arıyor.

BYD, Türkiye’de fabrika kurmak için anlaşma imzaladı. Türkiye ayrıca Chery Automobile Co Ltd., SAIC Motor Corp. ve Great Wall Motor Co. ile de ayrı ayrı görüşmelerde bulundu.

Çin’in iktidardaki Komünist Partisi’nin yayını olan Global Times gazetesi, Türkiye’nin, Eskişehir’de keşfedilen bileşikleri mümkün olan en yüksek saflıkta elementlere dönüştürmek istediğini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu