Çok konuşuldu ama fikir birliği olmadı: AK Partili Hüseyin Çelik, anayasa tartışmasını başlatan Numan Kurtulmuş’u eleştirdi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Anayasa’nın 3. maddesine ilişkin açıklaması gündeme damgasını vurdu. “Yeni anayasa” konusunda devam eden tartışmalara 3. madde tartışması da eklendi. Ancak Kurtulmuş’a toplumun hemen her kesiminden tepki geldi.
KURTULMUŞ’UN TARTIŞMALI “ANAYASA” SÖZLERİ.
Kurtulmuş, geçtiğimiz günlerde Gazi Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada Anayasa’nın 3. maddesinin değiştirilmesi gerektiğini savunarak şunları söyledi:
“Gerek Anayasa anlayışımızda, gerekse Devlet anlayışımızda bu Devletin özü millettir. Devlet aygıtı, milletin işlerini iyi yönetmek için kurulmuş mekanizmadır. Bu bağlamda esas olan, millettir. Anayasa, Milletin İhtiyaçlarını Anlatmak ve Anlatmaktır Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne ilişkin çok sıradan görünen tabir, Anayasa’da şöyle anlatılıyor: “Doğru ama dışarıdan baktığınızda” üstünde. Bu bakış açısının değişmesi gerekiyor çünkü bir Devletin Ülkesi olamaz, bir Devletin milleti olamaz. Bu metin milletin devleti ve vatanıyla bölünmez birliği olarak ifade edilmelidir.”
HÜSEYİN ÇELİK’TEN KURTULMUŞ’A SERT SÖZLER: ERDOĞAN’A DEDİĞİNİ YAPMADI, ARKADAŞLARINA SATTI
Kurtulmuş’un sözlerine başta muhalifler olmak üzere pek çok siyasetçi tepki gösterirken, AK Parti’nin kurucularından eski bakan Hüseyin Çelik de sert bir açıklama yaptı. Kurtulmuş’u sosyal medyadan yaptığı açıklamada sert sözlerle eleştiren Çelik, şunları söyledi:
“TBMM hiç bu kadar etkisiz ve yetkisiz olmamıştı. Özel Parti’nin başkanı olduğu dönemde AK Parti’yi ve Sayın Erdoğan’ı umursamayan Sayın Kurtulmuş, bugün arkadaşlarını AK Parti’ye sattı ve bugün O, Meclis Başkanı! 3. Maddeyi tartışmaya açtı. Tarih belirleniyor, dolayısıyla TEKERLEK!”
UÇUM BAŞKANI BAŞ DANIŞMANI: TEMEL VE SORUNLU
Bu arada, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Komisyonu Başkan Yardımcısı Mehmet Uçum da yaptığı açıklamada, Kurtulmuş’un savunduğu gibi Anayasa’nın 3. maddesinde yer alan “vatanı ve milletiyle bölünmez birlik” ibaresinin tartışılması gerektiğini ifade etti. değiştirilmesinin “gereksiz ve sorunlu” olduğu ortaya çıktı. Uçum, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye Devletinin (Cumhuriyetin) ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” maddesi hem anlamsal olarak hem de anayasal teori açısından çok doğru bir ifadedir. Dolayısıyla bunun sorgulanması hem yersiz hem de sorunludur. İlk dört maddenin diğer ilkeleri, bu soru tartışmanın ötesindedir.”
PAZARIN VİZYONU:
Anayasanın “Türkiye Devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” hükmü, makalenin kenar başlığında belirtildiği gibi Devletin bütünlüğüyle bağlantılıdır.
Bir milletin/milletin ülkesi ve devletiyle birlikte hayatta kalması ancak egemen devletle sağlanabilir…
— Mehmet Uçum (@mehmetucum) 13 Ekim 2024
KURTULMUŞ’UN YENİ AÇIKLAMASI: ALGININ KAPSAMLI YÖNETİMİ
Tartışmalar büyürken Numan Kurtulmuş’tan yeni bir açıklama geldi. Kurtulmuş, İsviçre’de gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni anayasa çalışmasında ilk 4 maddeye ilişkin herhangi bir tartışmanın yaşanmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Bugüne kadar anayasa hakkında konuşmaktan hep çekindim. Partiler arasında iyi bir birlik olursa, bizim düşüncemiz anayasanın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 400’ün üzerinde oyla kabul edilmesidir. Önce anayasa tartışılmaz. 4 makale İlk 4 makale üzerinde tartışma başlatılması “3. madde tartışması tamamen algı yönetimiyle ilgilidir.”