Küresel pazarlar karmaşık – son dakika haberleri

Birleşik Devletler Donald Trump’ın “Amerikan” politikası alanında izlediği ekonomik ve ticari politikalar küresel anlamda bir belirsizlik kaynağı olmaya devam ediyor.
Beyaz Saray Karoline Leavitt sözcüsü, bir basın toplantısında, “2 Nisan 2025, modern Amerikan tarihinin en önemli günlerinden biri olarak kaydedileceğini” açıkladıktan hemen sonra yürürlüğe girecek “dedi. dedi.
Analistler, bu gelişmelerin fiyatlar ve Trump’ın politikaları için haber akışının yatırımcıların merkezinde zor olduğunu gözlemlediler.
Amerika Birleşik Devletleri Federal Bankası (Fed) yetkilileri de takip edilirken, Fed Chicago Austan Goolsbee Başkanı, Trump altında tanıtılacak büyük oranların enflasyon veya ekonomik yavaşlamada bir artışa yol açabileceği konusunda uyardı.
Goolsbee, ithalatın Amerikan ekonomisinin sadece % 11’ini oluşturduğunu ve bu nedenle oranların genel fiyatlar üzerindeki etkisinin sınırlı olabileceğini söyledi.
Bununla birlikte, oranlar üretim maliyetlerini artırırsa veya tüketiciler ve şirketler arasındaki ekonomik belirsizliğe yol açarsa, bunun daha büyük bir riske yol açabileceğini vurguladı.
Goolsbee şunları söyledi: “Kaygı, %11’lik bir alan bırakıyor. Tüketiciler masrafları durdurursa veya şirketler belirsizlik ve korku nedeniyle yatırım yapmayı bırakırsa, bu biraz karmaşık olurdu”. dedi.
Parasal piyasalardaki fiyatlar Haziran ayında % 83 olasılıkla faiz oranlarını azaltmalı olsa da, oranların ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri bankanın yıl sonuna kadar 3 faiz oranının azalmasını güçlendirmesine neden oldu.
Öte yandan Trump, ülkedeki yatırımları hızlandırmak için yeni bir ofis kurmak için bir kararname imzaladı. Bu bağlamda, ABD’ye 1 milyar dolar veya daha fazla yatırım yapacak kişilerin faaliyetlerini kolaylaştırmayı ve yabancı ve yerli yatırımcılara yardım etmeyi amaçlamaktadır.
Makroekonomik veriler açısından, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Sözleşme Yönetimi Enstitüsü (ISM) satın alma yöneticileri (KOBİ) endeksi Mart ayında 49’a düştü ve sektördeki daralmayı gösterdi.
Ülkede açık olan iş sayısı Şubat ayında 7 milyon 568 bine düştü ve tahminlerin altında kaldı.
Trump’ın tarife önlemleri ve Fed’in para politikası, müzakere son günü ile ilgili belirsizliklerin etkisini, dün ABD’nin 10 yıllık tahvil oranının yüzde 4,16’sını yüzde 4,20 oranında düşürecek.
Merkez bankalarının küresel riskleri ve alımları, şu anda 3 bin dolarlık bir önceki artışa kıyasla, 3 bin $ 149 dolar test ederek dün Altın Oncia fiyatı tarafından desteklenen küresel riskler ve alımlar.
Dolar endeksi yatay olarak 104.2 seviyesindeyken, Brent Yağı’nın fiyatı bir önceki kapanışın hemen üzerinde 74,3 $ ‘a satılıyor.
Dün New York Borsası’nda S&P 500 endeksi yüzde 0,38, NASDAQ endeksi yüzde 0,87 artarken, Dow Jones endeksi yatay baktı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki vadeli işlem endeksi sözleşmeleri yeni güne olumsuz bir yolla başladı.
Avrupa
Dün Avrupa çantaları olumlu iken, gözler Trump oranları ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Christine Lagarde’nin beyanlarına dönüştürüldü.
Birlik Avrupa Komisyonu Başkanı (AB) Ursula von der Leyen, ABD’nin tariflerine karşı intikam almaya hazır olduğunu söyledi.
Yakında Amerikan yönetimi çelik, alüminyum, otomobiller ve otomotiv kısımları, von der Lenin ithalatının yüzde 25’inin ithalatının, yarı iletken, uyuşturucu ve kereste ile karşılaşacak gümrük vergilerinin.
Genel olarak, von der Leyen, tarife başvurusunun bir şeyleri kötüleştireceğini vurguladı. dedi.
Von der Leyen, AB stratejisinin oranlara karşı ilk unsurunun müzakere olduğunu ve bu sorunları tartışmak istediğini söyledi.
Makroekonomik verilerde, Euro bölgesindeki yıllık enflasyon Mart ayında yüzde 2,2’ye düşerken, işsizlik Şubat ayında yüzde 6,1’e düştü.
Dün Almanya’da yüzde 40, Fransa’daki CAC 40 endeksinin yüzde 1,7’si, yüzde 1,1, Birleşik Krallık’ta FTSE 100 endeksi yüzde 0,61 ve İtalya’daki FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,33 arttı. Avrupa’daki vadeli işlem endeksi sözleşmeleri yeni güne karışık bir kursla başladı.
Asya
Asya hisse piyasalarında karışık bir kurs izlenirken, Trump oranlarının olası etkileri bölgesel hisse piyasalarında etkilidir.
Japonya Merkez Bankası (BOJ) başkanı Kazuo Ueda, Amerikan yönetimi tarafından uygulanacak oranların küresel ticaret üzerinde büyük bir etkisi olabileceği konusunda uyardı ve bu ay Washington’daki G20 finans bakanlarının toplantısında oranların küresel ekonomi üzerindeki etkilerini tartışmak istediğini ifade etti.
“ABD tarife politikasının küresel ekonomi üzerindeki etkisi oldukça belirsizdir. Ancak, oranların kapsamına ve kapsamına bağlı olarak, her ülkenin ticari faaliyetler üzerinde büyük bir etkisi vardır”. Dedi.
Çin Dışişleri Bakanı Wang, ABD ile yapılan toplantının oranların kaldırılmasına bağlı olduğunu söyledi.
Bu gelişmelerle, Japonya’daki Nikkei 225 endeksi, kapanışa yakın, yüzde 0,4 arttı, Çin’de Şangay’dan yapılan endeks yüzde 0,1 artarken, Güney Kore’deki Kospi endeksi yüzde 0,7 ve Hang Sentg endeksi Hong Kong’da yüzde 0,1 azaldı.
İç pazarlar
Türkiye’deki Ramazan Partisi’nden önceki son gün olan Cuma günü bir seyahat rotasını takip eden Bistic 100 Endeksi, günü 9.659.48 puanla yüzde 0,49 kazandı.
Dolar/TL dün 37.9420’den yatay bir kursla kapandı ve bugün bankalararası pazarın açılmasının hemen üstünde 37.9560 seviyesinde değiştirildi.
Bugün analistler, Türkiye’de imalat sektörünün (KOBİ’ler) imalat yöneticilerinin endeksi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Amerika Birleşik Devletleri özel sektörünün istihdamı ve ECB Lagarde Başkanı Başkan Eurb Lagarde’ın, teknik olarak 100 index 9.600 ve 9.500 destek puanları, 9.850 dirençli seviyelerde izlenecek.