Macaristan Bakanı Boka: AB’nin sürdürülebilir güvenliği Rusya ile diplomatik temas kurulmasına bağlı
Macaristan Avrupa İşleri Bakanı Janos Boka, Rusya ile diplomatik temas kurulmadan Avrupa’da sürdürülebilir güvenlikten bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi.
Macaristan Avrupa İşleri Bakanı Janos Boka, Avrupa Birliği’nin (AB) “sürdürülebilir bir güvenlik mimarisi” inşa etmek için Rusya ile ilişkiler kurması gerektiğini söyledi.
Boka, Euronews’e verdiği röportajda şunları söyledi: “Önümüzdeki yıllarda sürdürülebilir bir güvenlik mimarisi inşa etmek istiyorsak, Avrupa ile Rusya arasındaki ilişkinin bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor.”
Boka, “Avrupa Birliği’nin tüm üye ülkeleri gibi biz de Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tam olarak desteklememiz gerektiğine inanıyoruz” dedi ve ekledi: “Buna hiç şüphe yok ama aynı zamanda şunu da düşünüyoruz. Sürdürülebilir bir gelecek güvenlik mimarisi, Rusya ile diplomatik kanallar aracılığıyla temasa geçilmeden mümkün değildir.” “İnanıyorum” dedi.
Boka, Orban’ın Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarıyla aynı dönemde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin uygun olup olmadığı sorusuna şöyle yanıt verdi: “Bombalama korkunç bir şey. Korkunç bir şey.”
Macar Bakan Boka şunları söyledi: “Sanırım bu savaşta meydana gelen insan kayıpları ve hasarlar (…) Macaristan Başbakanının barışı koruma misyonunun önemini ortaya koyuyor.”
Orban tarafların ateşkes konusundaki istekliliğini ölçmek istedi
Boka, Macaristan başbakanının ziyaretlerinin amacının “her iki tarafın da ateşkese istekli olup olmadığını öğrenmek” ve AB kurumlarının çatışmanın sona ermesine nasıl “yardımcı olabileceğini” değerlendirmek olduğunu kaydetti.
Boka, Orban’ın her iki Cumhurbaşkanını da davet ettiğinin altını çizerek, “Birçok üye ülke, stratejik hedeflerimize savaş alanında askeri yollarla ulaşılabileceğine inanıyor. Başbakanın amacı, bu tartışmalara ışık tutabilecek daha fazla bilgi ve açıklamalar sağlamaktı.” AB Konseyi Charles Michel ile AB Devlet ve Hükümet Başkanlarını ziyaretlerinin sonuçları hakkında özel olarak bilgilendirdiğini ekledi.
Boka ayrıca Macaristan’ın Çin’i gelecekteki barış görüşmelerinde kilit oyuncu olarak gördüğünü söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy sürekli olarak, Rus kuvvetleri Kırım da dahil olmak üzere tüm Ukrayna topraklarını terk edene kadar Kiev’in Moskova ile müzakere yapmayacağını söylüyor.
Avrupa Parlamentosu’ndaki gecikme sadece zamanlama meselesi
Macar bakan ayrıca Orban’ın, AB Konseyi başkanlığına ilişkin önceliklerini belirlemek üzere yeni seçilen Avrupa Parlamentosu’na (AP) hitap etmeye hazır olduğunu da söyledi.
Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen ülke liderinin, başkanlık görevine ilişkin genel kurulun ilk oturumunda konuşma yapması gelenektir. Ancak Orban önümüzdeki hafta Strasbourg’da yapılması planlanan açılış oturumuna davet edilmedi.
Konuyla ilgili bilgi sahibi iki kaynak Euronews’e, Orban’ın konuşmasının Rusya ziyaretinden duyulan rahatsızlık ve AB’nin Kiev’e yardımını engelleme çabaları nedeniyle Filistin Yönetimi tarafından kasıtlı olarak engellendiğini söyledi.
Ancak Macaristan Bakanı Boka, Orban’ın siyasi nedenlerle ihraç edildiği yönündeki suçlamaları reddederek, genel kurulun bu ay sadece bir oturumunun yapılacak olmasının başbakanın konuşmasının ertelenmesine neden olduğunu savundu.
“Burada herhangi bir siyasi karmaşıklık görmüyorum” diyen Boka, komisyon yetkililerinin ve cumhurbaşkanı adayının Avrupa Parlamentosu’nun ilk oturumunda seçileceğini, dolayısıyla zaman olmamasının tamamen anlaşılabilir olduğunu sözlerine ekledi.
Boka, “Bunun sadece bir zamanlama meselesi olduğunu düşünüyorum. Avrupa Parlamentosu’nun, Macaristan’ın başkanlığı sırasında kurumlar arası samimi işbirliğiyle ilgilenmediğini kesinlikle düşünmüyorum.” dedi.
Orban’ın Moskova ziyareti Brüksel’de tepkiye neden oldu
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “Barış Misyonu 3.0” adını verdiği yurt dışı ziyaretleri kapsamında sırasıyla Kiev, Moskova ve Pekin’e giderek liderlerle görüşmelerde bulundu.
Orban’ın Moskova ziyaretinin, Macaristan’ın AB Konseyi başkanlığını devralmasının hemen sonrasındaki zamanlaması Brüksel’de öfkeye yol açtı.
Moskova ziyareti haberinin ortaya çıkmasının ardından Avrupa Konseyi Başkanı Michel, Orban’a, görev süresi boyunca Birlik adına müzakere yapma “yetkisinin” bulunmadığını hatırlatarak karşılık verdi.
Alman haber ajansı Deutsche Presse-Agentur’un (DPA) ele geçirdiği, Michel ve AB liderlerine hitaben yazılan mektupta Orban, Moskova ziyaretini AB üye ülkeleri üzerindeki ekonomik etkilere dayanarak gerekçelendirdi.
Mektupta Orban, Putin’in Ukrayna’nın önümüzdeki aylarda hızla çökmesini beklediğini söyledi.
Orban’ın Moskova’da bulunduğu sırada Kiev’in en büyük çocuk hastanesi Rus füzelerinin hedefi oldu, saldırılar sonucunda en az iki kişi öldü, yedisi çocuk 50’ye yakın kişi yaralandı.
Röportajın tamamına Euronews’in Global Conversation programından ulaşabilirsiniz.